UZ Vegetables
Bij teeltbedrijf Ursem-Zuurbier (UZ Vegetables) wordt ijsbergsla, spitskool, zoete platte kool & witte kool geteeld. In 1997 zijn ze klein begonnen in schuur voor de opslag van landbouwmachines, maar ondertussen zijn ze uitgegroeid tot een vooruitstrevend bedrijf in het op winkelniveau vermarkten van de producten van het land (volle grond). Lees er snel meer over!
Dolf Ursem startte de groentekwekerij aan de Donkereweg 6 in Heerhugowaard-de Noord in 1997 met een schuur voor de opslag van landbouwmachines. Koelruimte huurde hij in. We zijn toen begonnen met 25 hectare ijsbergsla, 7 hectare sluitkool - ofwel witte en rode kool - en 3,5 hectare spitskool. Niels Zuurbier kwam in 2002 in het bedrijf. Sindsdien is UZ Vegetables razendsnel uitgegroeid tot een vooruitstrevend bedrijf in het op winkelniveau vermarkten van de producten van het land (volle grond). In 2014 zijn de broers Ivan en Dave Zuurbier in het bedrijf gekomen en inmiddels hebben we een perceeloppervlak van ruim 260 hectare waar we ijsbergsla, spitskool, platte zoete kool en witte kool verbouwen.
Teelt
Het zaaien en opkweken van de planten gebeurd bij de plantenkweker. Wanneer de planten groot genoeg zijn krijgen wij ze geleverd van de kweker en worden ze bij ons verplant. De teelt van onze koolsoorten en ijsbergsla vindt buiten plaats in de vollegrond. Rondom ons bedrijventerrein hebben we 25 hectare grond waarop we telen, de rest wordt gepacht. De koolsoorten worden daardoor op diverse soorten grond geteeld.
We beginnen met het planten van de ijsbergsla, dit gebeurd stapsgewijs van maart tot half augustus. De zoete platte kool planten we rond half maart. We sluiten eind juni/begin juli af met het planten van de spitskool. Doorgaans vindt de oogst van zoete platte kool plaats vanaf half juni en van de spitskool vanaf september. IJsbergsla oogsten we vanaf half mei tot half oktober.
Verwerking en opslag
Doordat veel koolsoorten pas laat in het jaar opkomen, is kool van oudsher een echte wintergroente. Tegenwoordig zijn veel koolsoorten het hele jaar te koop, dit komt door het feit dat ze onder de juiste (koel)omstandigheden heel lang bewaard kunnen worden. Wij telen daarom ook voor bewaring. We bezitten een eigen bedrijfsruimte voor de verwerking en opslag van de koolsoorten. Deze worden bewaard via zogenaamde CA-bewaring, ofwel Controlled Atmosphere. Deze bewaring vindt plaats in gasdichte cellen waarbij de samenstelling van de lucht wordt aangepast.
Wij zijn een klantgerichte onderneming en proberen dus tegemoet te komen aan de wensen van onze afnemers. Daarom worden al onze producten op maat verpakt in de gewenste hoeveelheid. Totaal hebben we 3,5 duizend vierkante meter opslag- en verwerkingsruimte. In de zomer verwerken we per dag, gemiddeld 100.000 kroppen ijsbergsla. In de winter ligt dit aantal rond de 20.000 per dag.
Tegenwoordig zijn veel koolsoorten het hele jaar te koop. Dit komt door het feit dat ze onder de juiste (koel)omstandigheden heel lang bewaard kunnen worden. Goed voor mens & milieu, want No Waste!
Duurzaamheid
We volgen in ons werk een aantal richtlijnen. We zijn ten eerste Global Gap gecertificeerd. Er worden onder andere eisen gesteld op het gebied van kwaliteit, voedselveiligheid en duurzaamheid. Daarnaast voldoen we ook aan alle eisen rondom goed werkgeverschap, deze zijn verankert in GRASP. Dit certificaat geeft aan dat een onderneming goed omgaat met haar of zijn personeel.
Met nieuwe technieken proberen we steeds meer op een duurzame manier te werken. Zo zijn onze bedrijfshallen allemaal verlicht met LED-verlichting en maken we gebruik van GPS om akkers aan leggen. Door toepassing van deze technieken gaan we duurzaam en besparend om met grondstoffen en onze omgeving.
Op onze verwerkingsruimte liggen 1100 zonnepannelen, hiermee zijn we zo goed als zelfvoorzienend in onze energie voorziening. We hechten ook veel belang aan natuur & milieu. Rondom ons bedrijf hebben we daarom stroken aangelegd met bloemrijke kruidenmengsels voor de bioversiteit. Een bijenhotel mag daarbij ook niet ontbreken op het terrein.
Tip: Verras jezelf door platte kool in je salade te verwerken. Een zoete smaak explosie!